top of page
Поиск
  • Фото автораrmk-mv

Історик з Маловисківщини написав книжку про невідомі сторінки свого краю


Днями у  Кропивницькому  побачила світ книга «Маловисківщина в роки Другої світової війни. Сторінки історії». Її автором є  історик Борис Шевченко, який  сам родом з приміського села Паліївка, що на Маловисківщині.  За його словами книга стала результатом багаторічної дослідницької праці. Рецензенти книжки – поважні дослідники, які спеціалізуються на вивчені історії Другої світової війни на теренах Кіровоградщини Василь Даценко і Вадим Колєчкін.

У передмові до книги автор зазначає, що інформацію про ті криваві часи в історії Маловисківщини було узято в основному з архівних документів і матеріалів, меншою мірою –з мемуарної та історико - краєзнавчої літератури. Навіть найбільш вражаючі факти мають цілком конкретне підтвердження. Серед документів із Центрального архіву Міністерства оборони колишнього Радянського Союзу вдалося відшукати інформацію про захоплення в серпні 1941 року німецькими військами території Маловисківщини й звільнення її від них у січні-березні 1944 року. Це нова, раніше невідома інформація, яка вперше публікується саме на сторінках цієї книги. Так само вперше читач книги дізнається, якою була реальна історія повсякденного життя мешканців Маловисківщини в роки нацистської окупації. Це вже завдяки використанню документів, котрі зберігаються в Державному архіві Кіровоградської області. Документів та матеріали обласного архіву стали також основним джерелом інформації, що стосується радянського підпільно-партизанського та націоналістичного рухів опору.

Окрім архівних документів автором  опрацьовано значний масив спогадів очевидців та учасників німецько-радянської війни на Маловисківщині, а також наукової й науково-популярної літератури, присвяченої подіям війни як на Кіровоградщині, так і в цілому на території України. Поряд з авторським текстом у книзі досить часто цитуютьсявитяги з документів та спогадів.

У кінці книги розміщено розширений список використаних джерел та літератури, який покликаний компенсувати відсутність посилань у тексті, а також допомогти допитливому читачу чи досліднику, який забажає поглибити свої знання з обраної теми.

Але  книга буде цікавою не лише жителям Маловисківщини, а й сусідніх з нею районів. Адже під назвою «Маловисківщина» слід розуміти територію трьох районів: Хмелівського, Великовисківського та Маловисківського, які існували в Кіровоградській області на початок німецько-радянської війни. У роки окупації райони продовжували існувати в незмінних межах. І лише після численних адміністративно-територіальних змін, що відбулися в 50-60-х роках ХХ ст., Хмелівський та Великовисківський райони були ліквідовані, а більша частина їхньої території ввійшла до складу Маловисківського району, який остаточно сформувався в нинішніх межах у 1965 році. Звичайно, до Маловисківського району ввійшли не всі території вказаних трьох районів. Землі, які в роки війни належали до Хмелівського, Великовисківського й Маловисківського районів, тепер також є складовою частиною таких сучасних районів як Новоархангельський, Новомиргородський, Кіровоградський, Новоукраїнський і Добровеличківський. Тому територія, яка описується у книзі, набагато ширша від території суто нинішнього Маловисківського району.  Як повідомив  Борис Шевченко, найближчим часом книга буде презентована у Малій Висці.

0 просмотров0 комментариев
bottom of page